Bitcoin sebagai Mata Wang vs Bitcoin sebagai Teknologi

Bitcoin sebagai Mata Wang

Bitcoin sebagai Mata WangSejauh ini, Bitcoin telah terbukti sangat cekap dalam aspek perniagaan dengan cara berikut: Terdapat wang tunai yang tidak dikenali, yang membolehkan individu yang tidak saling mengenali perdagangan dengan selamat tanpa memerlukan penyedia perkhidmatan kewangan, misalnya. MasterCard, Visa dll. Kedua, ada unsur kepercayaan tanpa memerlukan institusi kewangan, seperti bank, untuk menjamin anda. Ketiga, Bitcoin juga menunjukkan kemampuan yang semakin meningkat untuk menangani peningkatan jumlah transaksi dengan cara yang cekap dan mudah. Sistem ini juga berkembang dengan kecepatan yang stabil dan mampu menampung pertumbuhan tersebut. Terakhir, jelas sangat sesuai untuk orang yang ingin menjauhkan jari pemerintahan dari poket mereka, kerana pada tahap ini sangat sukar untuk mengatur dan memungut dana yang dihasilkan dengan menggunakan Bitcoin, sedangkan entiti kewangan lain mempunyai identitas yuridis serta lokus fizikal. Itu bermaksud bahawa Paman Sam ada di jari mereka hingga ke akaun bank kerajaan.

Walau bagaimanapun, Bitcoin mempunyai satu kekurangan utama: Ia bukan nilai simpanan yang boleh dipercayai. Jelas, oleh kerana pemerintah tidak dapat mengenakan cukai atau mengatur mata wang digital ini, tidak ada pemerintah yang menerimanya sebagai tender sah. Juga, kerana belum dapat ditentukan secara sah sebagai harta benda berwujud atau tidak berwujud, pemilik tidak memiliki perlindungan hukum jika mereka “dirompak” atau ditunggang di kawasan ini. Walau bagaimanapun, ia mempunyai faktor kekurangan di sebalik itu – seperti seni. Pada masa ini hanya terdapat 13 juta bitcoin di dunia dan jumlah ini tidak akan meningkat melebihi 21 juta yang belum dijelaskan. Oleh itu, selagi orang mahu membeli “seni” Bitcoin, ia pasti mempunyai nilai simpanan tertentu.

Persoalan berjuta-juta dolar pada tahap ini ialah adakah pasaran untuk bentuk seni yang pelik ini dapat menjadi simpanan nilai yang stabil dan jangka panjang. Ini adalah fakta yang diketahui bahawa pasaran Bitcoin boleh berubah-ubah, mulai dari $ 5 hingga $ 1200 hanya dalam jangka masa tiga tahun. carta harga bitcoinTerdapat juga aspek kecairannya. Bitcoin pada masa ini hanya diperdagangkan pada sekitar seperempat jumlah hariannya; dengan itu hanya $ 2 juta bernilai $ 3.2 juta. Bahkan tidak ada ilusi kecairan, kerana tidak ada cara untuk mengatur perdagangan yang telah diatur di antara pemegang besar. Pemilikan juga sangat tertumpu kerana lebih daripada 50% bitcoin dipegang oleh 20 individu sahaja. Walaupun tidak ada bukti bahawa individu-individu ini bersekongkol antara satu sama lain, ini dapat menunjukkan apa yang disebut sebagai operasi “pam dan buang”. Oleh itu, sebilangan pakar berpendapat bahawa Bitcoin adalah gelembung yang dapat meletup di wajah kita setiap saat.

Teknologi Bitcoin

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

teknologi bitcoinDi sisi lain duit syiling ini, atau harus kita katakan gelembung, adalah pakar yang mengatakannya sejak itu Bitcoin didasarkan pada blockchain, yang merupakan inovasi utama zaman kita, gelembung ini mungkin mempunyai peluang untuk terus bertahan. Mari lihat sebentar di penyedia perkhidmatan kewangan yang bergantung pada penyimpanan rekod digital yang berpusat dan peribadi. Ini menjadikan pemegang akaun khas anda sebagai sasaran mudah bagi penggodam. Blockchain di sisi lain adalah lejar awam, yang bermaksud bahawa ia melindungi identiti pemegang akaunnya dengan menggunakan kriptografi. Ia juga dibuka untuk diperiksa oleh mana-mana individu yang kebetulan memiliki komputer. Ia juga dilindungi oleh sebilangan besar penjaga buku bebas atau “pelombong” yang bersaing antara satu sama lain untuk kecekapan. Hasil pembukuan super ini adalah catatan setiap orang yang pernah memiliki bitcoin sejak penciptaan mata wang digital ini. Lebih jauh lagi, kerana blockchain “hidup” di awan itu dilindungi dari usaha pemerintah untuk menguasainya.

Urus niaga, urus niaga blockchain jauh lebih rendah daripada syarikat kad kredit dan bank ketika melakukan pemindahan antarabangsa. Blockchain juga berpotensi untuk merekod dan memindahkan hak milik atas harta ketara dan tidak berwujud. Oleh itu ia dapat menyediakan persekitaran untuk transaksi pinjaman yang selamat antara individu yang belum pernah bertemu.

Bitcoin telah memberi inspirasi kepada usaha keusahawanan di seluruh dunia, khususnya dalam bidang perbankan tradisional dan pasaran kewangan. Blockchain mempunyai potensi untuk tidak hanya menjadi cara pembayaran yang efisien, tetapi, seperti yang dibincangkan di atas; ia menggabungkan pengiraan, reka bentuk rangkaian, kriptografi dan AI. Walaupun masa depan Bitcoin tidak ditetapkan sebagai mata wang, gabungan elemen-elemen ini dapat menjadi beberapa teknologi paling mengganggu yang pernah kita lihat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map