Gelembung Kredit Bitcoin Bahagian 2: Perluasan Kredit Bank Pusat

Ringkasan Perbincangan Sebelumnya Mengenai Gelembung Kredit Bitcoin

kad kreditBeberapa minggu yang lalu, kami memulakan perbincangan mengenai potensi untuk gelembung kredit yang besar di dalam Bitcoin ekonomi. Dalam artikel itu, kami membincangkan kemungkinan gelembung kredit Bitcoin muncul sebagai hasil margin perdagangan dari pelbagai Pertukaran Bitcoin– Amalan yang semakin popular di kalangan pelabur Bitcoin dan peniaga harian. Kami membuat dua kesimpulan mengenai kemungkinan kesan perdagangan margin Bitcoin.

 • Pertama, kami mengatakan bahawa pertukaran Bitcoin yang menawarkan perdagangan margin terdedah kepada kerosakan kilat, yang meresap sepanjang baki pertukaran kerana peraturan ekonomi asas bahawa unit barang yang sama selalu cenderung ke arah harga yang sama.
 • Kedua, kami mengemukakan idea bahawa perdagangan margin Bitcoin dapat mendorong pertukaran menggunakan dana pengguna mereka dengan cara yang sangat mirip dengan perbankan rizab pecahan. Melihat potensi keuntungan, pertukaran akan sangat tergoda untuk mengambil dana dari akaun pelanggan dan meminjamnya dengan bunga, sambil memberitahu pelanggan yang mengeluarkan dana dari akaunnya bahawa wang itu sebenarnya masih 100% tersedia untuknya menarik diri pada bila-bila masa. Aktiviti penipuan ini akan meningkatkan pelaburan Bitcoin dan menaikkan harganya, tetapi akhirnya akan menyebabkan kemerosotan besar dalam harga Bitcoin kerana pertukaran akan segera gagal kerana kebangkrutan. Sebaik sahaja orang mula mencuba mengeluarkan Bitcoin dari dompet yang dihoskan di bursa mereka, mereka akan mengetahui bahawa dana tersebut tidak tersedia dan panik akan timbul — disusuli dengan kejatuhan harga Bitcoin.

Walau bagaimanapun, salah satu kesan yang paling dahsyat dari perbankan rizab pecahan, penciptaan wang, tidak mungkin dilakukan dengan pertukaran Bitcoin, kerana bekalan Bitcoin adalah terhad dan sifat digital mata wang menjadikan penerbitan nota tidak perlu, sehingga menghilangkan kemampuan pertukaran untuk mengeluarkan media pertukaran fidusiari. Walaupun begitu, tindakan penipuan di pihak pertukaran Bitcoin memang akan menimbulkan kekacauan di pasaran. Nasib baik, beberapa pertukaran Bitcoin membuktikan bahawa mereka mempunyai nisbah rizab melebihi 100%, yang bermaksud bahawa perkhidmatan perdagangan margin mereka pada masa ini tidak menimbulkan ancaman terhadap deposit pelanggan.

Bitcoin Menjadi Mainstream: Mendedahkan Ekonomi Bitcoin kepada Manipulasi Bank Pusat

Frankfurt_Europe__Pusat_Bank_dengan_Euro-2Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan orang dalam komuniti Bitcoin ingin melihat mata wang digital ini menjadi arus perdana dan bersaing dengan mata wang kerajaan. Sekiranya asas pengguna Bitcoin setaraf dengan dolar dan Pound Sterling Britain, ia pasti akan dikenakan kekuatan manipulasi yang sama dari bank pusat dunia. Sudah tentu, bank pusat tidak dapat mempengaruhi kadar pertukaran Bitcoin dengan memanipulasi penawarannya sejak itu Bekalan Bitcoin dijamin kekurangan. Walau bagaimanapun, bank pusat dapat memanipulasi nilai tukar Bitcoin dengan mengambil bahagian dalam jual beli mata wang.

Sekiranya, misalnya, Rizab Persekutuan AS ingin meningkatkan Bitcoin kadar pertukaran, ia akan membeli banyak bitcoin. Sebaliknya, jika Fed ingin menurunkan kadar pertukaran, ia akan menjual apa sahaja Bitcoin yang dibelinya sebelum ini. Ini tidak bermaksud bahawa bank pusat ingin memanipulasi Bitcoin untuk tujuan konspirasi yang tidak jelas; bank pusat memainkan peranan kecil dalam kadar pertukaran semua mata wang antarabangsa yang berubah-ubah, jadi tidak ada alasan untuk mempercayai mengapa kadar pertukaran Bitcoin arus perdana akan dikecualikan daripada aktiviti perbankan pusat tersebut.

Walau bagaimanapun, bentuk manipulasi bank pusat yang lebih serius boleh berlaku sebelum Bitcoin menjadi pesaing yang serius terhadap mata wang fiat. Sekiranya Bitcoin menjadi kenderaan pelaburan yang cukup popular – setara dengan emas dan perak, misalnya – bank pusat sebenarnya, secara teori, dapat mempengaruhi Harga Bitcoin dengan operasi pasaran terbuka, amalan di mana bank pusat memanipulasi kadar faedah dengan membeli atau menjual bon, sehingga mendorong atau tidak menggalakkan pelaburan. Sekiranya Bitcoin menjadi cukup popular untuk diperdagangkan di bursa saham utama, seperti Bursa Saham New York, ia akan dikenakan kebijakan inflasi yang sama yang digunakan oleh bank pusat untuk mendorong pertumbuhan saham dan aset umum. Sudah ada projek yang sedang berjalan yang boleh menyebabkan perdagangan Bitcoin arus perdana seperti ini, seperti pelbagai derivatif Bitcoin dan Winklevoss ETF.

Bank pusat terlibat dalam jual beli bon apabila mereka ingin mengembangkan atau menguncup ekonomi. Oleh kerana artikel ini membincangkan potensi gelembung kredit Bitcoin, kami akan memberi tumpuan kepada kesan dasar pengembangan (pembelian bon) yang dilaksanakan oleh bank pusat dan bagaimana mereka membuat gelembung secara umum.

Mengapa Pengembangan Kredit Menyebabkan Gelembung Kredit

pasar_1980043bMemandangkan kemerosotan ekonomi 2008 baru-baru ini, terdapat perbahasan yang meriah dalam profesion ekonomi mengenai topik kitaran perniagaan dan gelembung kredit. Sekolah pemikiran ekonomi yang memberikan teori kitaran perniagaan yang paling lengkap, walaupun sangat tidak popular, adalah sekolah Austria. Teori Austria mengenai kitaran perniagaan berasal dari Ludwig von Mises, dikembangkan lagi oleh Frederich A. Hayek, dan kini sedang dikaji semula oleh beberapa ahli ekonomi Austria kontemporari, seperti Jesus Huerta de Soto.

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
 • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
 • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
 • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
 • Very high liquidity
 • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
 • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
 • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

Penyelidikan terkini mengenai teori kitaran perniagaan Austria menunjukkan bahawa perbankan rizab pecahan adalah suspek utama penyebab terjadinya kitaran perniagaan, dan bank-bank pusat masalah hanya memainkan peranan tambahan dengan meningkatkan penawaran wang dan dengan itu mempercepat kitaran perniagaan. Terlepas dari penyebab kitaran perniagaan umum, dapat dilihat dengan jelas bahawa bank pusat adalah suspek utama dalam mewujudkan gelembung, dengan fokus pada bidang ekonomi tertentu, dengan menurunkan suku bunga. Beberapa contoh gelembung ini adalah kejatuhan pasaran saham pada tahun 1929, gelembung dot com pada tahun 90-an, dan gelembung perumahan baru-baru ini pada tahun 2008.

Jadi, Betapa Tepatnya Pengembangan Kredit Menyebabkan Gelembung Ekonomi?

Kami akan menerangkan fenomena ini dengan membina model dunia nyata yang dipermudahkan. Kami akan membuat statistik dengan pasaran yang berada dalam keseimbangan penuh, ekonomi berputar yang sama rata (ERE). Dalam ERE, biaya sama dengan pendapatan, tidak ada keuntungan, dan bunga dikenakan kepada pemilik faktor pengeluaran. Sekarang, dengan memastikan perkara ini sama, mari kita memperkenalkan suntikan kecairan ke dalam simpanan bank dari bank pusat. Wang yang baru dibuat ini membolehkan bank menurunkan kadar faedah mereka dan meningkatkan pengeluaran kredit mereka. Pelabur akan memanfaatkan kredit murah ini dan meminjam wang, untuk memulakan projek seperti membina rumah atau mengembangkan beberapa jenis teknologi baru. Projek-projek baru ini akan mengalihkan modal ke tahap pengeluaran yang lebih tinggi. Oleh kerana permintaan terus berubah, pergeseran ini akan meningkatkan harga barang-barang pengguna ketika penawarannya berkurang, disebabkan oleh modal yang dialihkan ke bidang produksi yang lain. Sebagai tambahan, apabila permintaan untuk barang modal meningkat kerana pengembangan kredit, harga barang modal akan meningkat.

Kenaikan harga ini akan menjadikannya seolah-olah ekonomi sedang mengalami pengembangan yang besar, dan semua orang menjadi lebih kaya. Namun, kita harus ingat bahawa segala sesuatu yang lain tetap berterusan, yang bermaksud bahawa permintaan untuk produk-produk dari projek-projek baru itu tidak benar-benar ada, walaupun harganya tinggi dan keuntungan yang nyata. Oleh itu, apabila pekerja projek baru ini menerima pembayaran mereka, mereka membeli produk yang sesuai dengan permintaan mereka, yang tetap berterusan sepanjang keseluruhan proses pengembangan ini. Dengan kata lain, para pelabur meminjam sejumlah wang untuk mengupah orang untuk mengerjakan projek-projek ini, dan mereka yang baru menggaji menghabiskan wang mereka untuk sesuatu yang lain, bersama dengan individu-individu lain dalam ekonomi.

Akibatnya, pelabur akan dibebani dengan hutang yang tidak dapat mereka bayar, terutamanya apabila kadar faedah pasti akan meningkat sekali lagi, kerana usaha mereka yang tidak menguntungkan. Projek-projek ini harus ditutup, yang bermaksud bahawa semua pekerja harus dipecat. Pengangguran akan meningkat, yang akan menekan harga. Akhirnya, modal yang dialihkan ke arah proyek-proyek yang tidak menguntungkan ini akan digunakan kembali dalam industri yang sesuai dengan permintaan pasar, yang tetap tetap selama ini.

#CRYPTO BROKERSBenefits

1

eToro
Best Crypto Broker

VISIT SITE
 • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
 • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

2

Binance
Cryptocurrency Trading


VISIT SITE
 • ? Your new Favorite App for Cryptocurrency Trading. Buy, sell and trade cryptocurrency on the go
 • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

#BITCOIN CASINOBenefits

1

Bitstarz
Best Crypto Casino

VISIT SITE
 • 2 BTC + 180 free spins First deposit bonus is 152% up to 2 BTC
 • Accepts both fiat currencies and cryptocurrencies

2

Bitcoincasino.io
Fast money transfers


VISIT SITE
 • Six supported cryptocurrencies.
 • 100% up to 0.1 BTC for the first
 • 50% up to 0.1 BTC for the second

Seperti yang telah disebutkan di atas, sangat mungkin bahawa perbankan rizab pecahan adalah penyebab sebenarnya di sebalik proses ini, dan bahawa dasar pengembangan memfokuskan kepada tekanan pengembangan ke bidang ekonomi tertentu, umumnya pasaran saham dan perumahan. Sekali lagi, senario di atas berlaku dalam ERE, yang merupakan model sederhana dari dunia nyata. Oleh itu, kesan sebenar pengembangan kredit akan berbeza dalam setiap kes, kerana faktor yang menentukan kesan tersebut tidak akan sama persis. Walaupun begitu, proses umum boom dan bust berlaku untuk setiap peristiwa tertentu.

Bagaimana Perluasan Kredit Menyebabkan Gelembung Kredit Bitcoin?

Oleh itu, setelah kita mempunyai idea asas tentang bagaimana pengembangan kredit menghasilkan gelembung, kita dapat meneliti bagaimana pengembangan tersebut dapat menghasilkan Bitcoin gelembung kredit.

pasaran saham-crash-of-1929Selepas demonstrasi ringkas mengenai gelembung kami, semestinya jelas bagaimana gelembung kredit Bitcoin dapat muncul sebagai hasil daripada dasar perbankan pusat yang berkembang. Oleh kerana inflasi bank pusat pada amnya mempengaruhi pasaran saham lebih daripada yang lain, dan memandangkan Bitcoin arus perdana secara teoritis dapat diperdagangkan di pasaran saham, maka inflasi bank pusat akan meningkatkan Harga Bitcoin.

Pelabur pasaran saham mempunyai akses kepada kredit yang murah, yang akan memberi mereka kemampuan untuk membeli lebih banyak Bitcoin. Kemudian, apabila bank pusat berhenti memperluas penawaran wang, dan harga menyesuaikan diri dengan inflasi, ledakan akan berakhir, dan bencana akan berlaku. Akibatnya, harga Bitcoin akan menjunam, menjadikannya kurang berharga.

Oleh itu, kami telah melihat dua senario yang mungkin berlaku di mana gelembung kredit Bitcoin boleh berlaku. Walaupun kedua-dua senario mempunyai ciri yang berbeza, hasil akhirnya adalah sama: lonjakan besar dalam harga Bitcoin akan berlaku, dan penurunan harga yang besar akan menyusul. Walaupun tidak dapat dipastikan apakah senario ini akan berlaku di dunia nyata — memandangkan beberapa pertukaran Bitcoin telah lulus ujian bukti rizab, dan tidak dapat dipastikan sama ada Bitcoin akan menjadi arus perdana atau tidak – adalah penting untuk mempertimbangkan kemungkinan pasti senario ini.

Sekiranya kemungkinan ini menjadi kenyataan, dan kami mengingat pengetahuan ini, maka komuniti Bitcoin berpotensi menghindari bencana dengan bertindak melindungi diri daripada kesan buruk dari gelembung kredit Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map