Ulasan & Perbandingan Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Ulasan Perkakasan Perlombongan Bitcoin & Perbandingan

Pada mulanya, perlombongan Bitcoin adalah tugas mudah yang boleh disertai oleh komputer di rumah. Hari ini, perlombongan dilakukan oleh komputer ultra berkuasa yang direka untuk tujuan tersebut. Dalam catatan ini saya akan membahas perkakasan perlombongan terbaik yang ada hari ini.

Ringkasan Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Pada masa kini, satu-satunya cara untuk mengambil bahagian dalam perlombongan Bitcoin adalah melalui pelombong khusus yang dikenali sebagai pelombong ASIC. Ketika perlombongan berkembang, semakin banyak syarikat mula mengeluarkan perkakasan khusus.

Pelombong Bitcoin teratas di pasaran hari ini adalah:

Ringkasnya, perkakasan perlombongan Bitcoin. Sekiranya anda mahukan pemahaman yang lebih mendalam mengenai cara memilih pelombong anda terus membaca. Inilah yang akan saya bahas:

1. Evolusi Perlombongan Bitcoin

Sebelum saya memasuki pelbagai pelombong di pasaran hari ini, saya ingin memastikan anda mengetahui apa itu perlombongan Bitcoin. Sekiranya anda sudah mengetahui tentang tujuan perlombongan dan bagaimana ia bergabung dengan rangkaian Bitcoin, jangan lewatkan bahagian ini.

Sekiranya tidak, inilah video papan putih perlombongan Bitcoin kami untuk membuat anda mencapai kelajuan:

Perlombongan telah beralih dari menjadi sesuatu yang dapat anda lakukan dari keselesaan kediaman anda sendiri menjadi pekerjaan khusus yang memerlukan banyak masa dan modal.

Penambang berkembang dari menggunakan PC ke GPU (unit pemprosesan grafik) dan kemudian ke FPGA (array gerbang yang dapat diprogramkan lapangan) sebelum mencapai keadaan perlombongan ASIC (litar bersepadu khusus aplikasi) semasa mereka.

Hari ini, jika anda cuba menambang dengan apa pun selain pelombong ASIC, anda pasti kecewa. ASIC dibina khusus untuk perlombongan Bitcoin dan oleh itu merupakan jenis pelombong yang paling cekap di luar sana.

Sebagai rujukan, pelombong ASIC tunggal mempunyai kuasa perlombongan setara 700 GPU. Oleh itu, pergerakan pelombong secara besar-besaran ke arah perkakasan ASIC mudah difahami.

Bukti yang jelas mengenai ini adalah jumlah hasrat rangkaian Bitcoin, yang telah melampaui tahap pencapaian 120 exahash sesaat (iaitu pengiraan hash 120,000,000,000,000,000,000 sesaat!).

Gambar adalah milik blockchain.com

Fokus hari ini adalah untuk membuat cip yang lebih kecil untuk perlombongan ASIC untuk menghasilkan pelombong yang lebih kuat. Semakin kecil cip, semakin banyak cip yang dapat anda masukkan ke dalam pelombong, meningkatkan keupayaan perlombongannya.

Cip terkecil yang diperkenalkan sehingga kini adalah cip 7 nm (nanometer) oleh Bitmain dan cip mereka Antminer S17. Namun, cip 5 nm dijangka akan diperkenalkan tidak lama lagi oleh Bitmain dan Canaan.


2. Menilai Pelombong

Apabila anda ingin menilai pelombong, biasanya ada tiga faktor utama yang perlu anda periksa:

Penggunaan kuasa

Berapa banyak elektrik yang digunakan oleh pelombong? Ini penting kerana anda akan menggunakan bil elektrik yang besar sekiranya anda menggunakan Bitcoin. Ini diukur dalam watt, dan semakin rendah bilangannya, semakin baik.

Hashrate

Ini adalah seberapa besar kuasa yang dimiliki oleh pelombong untuk menyelesaikan masalah matematik perlombongan. Ini pada dasarnya mengukur berapa banyak tekaan yang dapat dibuat oleh pelombong setiap saat.

Walaupun komputer peribadi dapat membuat beberapa juta tekaan sesaat, ASIC hari ini dapat membuat 1 * 10 ^ 12 tekaan sesaat. Semakin tinggi hasrat anda, semakin baik.

Kecekapan Tenaga

Walaupun mempunyai hashrate yang tinggi adalah baik, jika anda membuang banyak tenaga untuk mendapatkannya, anda akan kehilangan wang pada akhirnya.

Kecekapan pada dasarnya adalah mengira berapa banyak daya yang diperlukan untuk menghasilkan satu bitcoin. Pelombong yang cekap memerlukan lebih sedikit elektrik untuk melombong Bitcoin.

Kecekapan dikira dengan membahagikan penggunaan tenaga dengan hashrate. Dengan cara ini anda dapat mengukur pelombong antara satu sama lain dengan berkesan.

Semua faktor di atas penting untuk mengira keuntungan, jadi pastikan anda memilikinya sebelum meneruskan.

Sebaik sahaja anda mempunyai maklumat ini, anda boleh memasukkannya ke dalam kalkulator perlombongan Bitcoin dan menganggarkan berapa banyak bitcoin yang dapat anda lombong setiap jangka masa.

Faktor Kesukaran
Kadar Hash

H / s

KH / s

MH / s

GH / s

TH / s

PH / s

Kadar Pertukaran BTC / USD
Ganjaran BTC / Sekatan
Yuran Kolam Renang%
Kos Perkakasan (USD)
Kuasa (Watt)
Kos Kuasa (USD / kWh)

Jangka masa

Pengiraan

Anggaran Keuntungan dalam USD

Tunjukkan Butiran

Sembunyikan butiran

Perolehan Murni dalam BTC:

Bayaran Kolam dalam BTC:

Perolehan Selepas Bayaran dalam BTC:

Pendapatan dalam USD:

Kos Kuasa dalam USD:

Perolehan Selepas Kos Kuasa dalam USD:

Perolehan Selepas Kos Perkakasan dalam USD:

Perlu diingat bahawa pengiraan ini tidak akan pernah 100% tepat kerana anda tidak dapat mengetahui dengan pasti pengukuran kesukaran yang tepat pada masa ini, atau apa yang akan berlaku pada harga Bitcoin seminggu dari hari ini.

3. Syarikat Perkakasan Perlombongan Terkenal

Teknologi Bitmain

Pengilang perkakasan perlombongan yang paling terkenal di sekitar, Bitmain ditubuhkan pada tahun 2013 di China dan hari ini mempunyai pejabat di beberapa negara di seluruh dunia.

Syarikat itu mengembangkan Antminer, satu siri pelombong ASIC yang didedikasikan untuk melombong cryptocurrency seperti Bitcoin, Litecoin, dan Dash.

Bitmain juga mengendalikan dua kolam perlombongan terbesar di sekitar: BTC.com dan Antpool.

Walaupun Bitmain dihormati kerana keunggulan teknikal dan penyampaian yang boleh dipercayai, syarikat itu juga dikritik oleh banyak peminat Bitcoin kerana pelbagai alasan:

Besar kemungkinan peralatan perlombongan hari ini terdiri daripada pelombong Bitmain, berdasarkan analisis meletakkan bahagian Bitmain dari pasaran ASIC pada 70% –80%.

Namun, sejak peristiwa kontroversial ini dan beberapa kemunduran dan penutupan, Bitmain telah menerapkan strategi perniagaan yang kurang agresif. Besar kemungkinan peralatan perlombongan hari ini terdiri daripada pelombong Bitmain, berdasarkan analisis meletakkan bahagian Bitmain dari pasaran ASIC pada 60% –70%.

MikroBT

MikroBT atau Bit Micro adalah pendatang baru yang relatif ke ruang tetapi berjaya; mereka menjual 650,000 ASIC pada tahun 2019 dan menjadi pesaing kuat kepada Bitmain dan Canaan. Mereka berpusat di China, khususnya tempat produksi teknologi Shenzen.

MicroBT menghasilkan rangkaian ASIC Whatsminer, dan setakat ini telah menghasilkan 5 siri dalam julat ini: Whatsminer D1, M10, M20, M21, dan generasi sekarang M30.

Syarikat ini sememangnya menikmati permulaan yang kuat, mengeluarkan beberapa produk yang kompetitif, dan akan menarik untuk mengikuti perkembangan mereka.

Kanaan Kreatif

Kanaan ditubuhkan pada tahun 2013 di Beijing oleh N.G. Zhang. Canaan bermula sebagai pengeluar FPGA, perkakasan perlombongan yang mendahului ASIC.

Pada bulan November 2019, Canaan mengumpulkan sejumlah $ 90 juta dengan menyenaraikan di Nasdaq, sebuah pasaran saham berteknologi tinggi di Amerika Syarikat. Canaan adalah pengeluar ASIC pertama yang disenaraikan secara terbuka.

Canaan adalah pengeluar ASIC kedua terbesar di dunia. Syarikat ini mempunyai banyak pengalaman dalam reka bentuk dan pengeluaran elektronik. Sudah jelas bahawa pemain industri veteran ini mempunyai rancangan besar untuk masa depannya.

Teknologi Innosilicon

Innosilicon adalah syarikat perkakasan dengan pasukan reka bentuk di China dan Amerika Utara, Innosilicon bangga menyediakan penyelesaian kos rendah, berprestasi tinggi, disesuaikan sepenuhnya digabungkan dengan sokongan reka bentuk pelanggan yang memenangi anugerah.

IP mereka boleh didapati dalam jutaan peranti elektronik mudah alih, multimedia dan pengguna seperti: tablet, telefon bimbit, set-top box HD, TV, kamera, peranti rangkaian, IC pengkomputeran yang telah mencapai pangsa pasar terkemuka.

Syarikat telah memasuki pasaran perlombongan cryptocurrency dan memperkenalkan siri Terminator untuk melombong Bitcoin, dengan pelombong terbaru mereka adalah T3 + Pro.

Internet GMO

* Kemas kini Jun 2020: Kerana kekurangan keuntungan, Internet GMO telah berhenti menghasilkan perkakasan perlombongan.

Gergasi Jepun Internet GMO juga telah memperkenalkan barisan pelombong Bitcoin.

Walaupun GMO Internet terutama terlibat dalam perniagaan infrastruktur Internet, ia juga menjalankan perniagaan lain seperti iklan dalam talian & media, perkhidmatan kewangan Internet, hiburan mudah alih, dan tentu saja cryptocurrency.

Syarikat ini juga telah melancarkan beberapa pertukaran crypto dan menjalankan perniagaan perlombongan dan kontrak perlombongan awan.

Komunikasi Zhejiang Ebang

Ebang terutamanya terlibat dalam R&D, pembuatan dan penjualan produk telekomunikasi serat optik. Syarikat ini juga merupakan salah satu pengeluar cip ASIC terbesar di rantau mereka. Pelombong Ebang membawa jenama Ebit.

Pada April 2020 Ebang mengemukakan IPO di senarai pasaran saham A.S., jadi syarikat itu pasti mempunyai rancangan besar untuk masa depan.

Bitfury

Bitfury adalah syarikat perkakasan dan perisian Bitcoin veteran yang dibentuk pada tahun 2011. Syarikat ini menjalankan operasi perlombongan berskala besar sendiri dan telah diketahui menyumbang sejumlah besar hasrat rangkaian Bitcoin.

Syarikat ini menawarkan beberapa produk termasuk cip perlombongan ASIC yang dipanggil Clarke, pelayan perlombongan Bitcoin kelas perusahaan yang dipanggil Tardis dan pusat data perlombongan Bitcoin mudah alih yang dipanggil Sekatan.

Syarikat ini mempunyai operasi pusat data di Iceland, Republik Georgia, Kanada dan Norway, yang memproses dan menghantar transaksi bitcoin.Bitfury blockbox ac

The blockbox ac oleh Bitfury

4. Pelombong Bitcoin Terbaik untuk tahun 2021

Walaupun anda dapat mencari pelbagai jenis pelombong di pasaran, sangat disarankan untuk menggunakan model terbaru di luar sana kerana mereka akan memberikan pulangan pelaburan terbaik kepada anda. Berikut adalah gambaran ringkas mengenai pelombong utama di sekitar.

MikroBT M30s++

MicroBT M30s ++ disebut sebagai “raja hash baru” di laman web syarikat. Tuntutan yang berani tetapi – sekurang-kurangnya pada masa ini – tidak benar. Anehnya, ia menggunakan cip 12 nanometer daripada cip 7 nanometer yang lebih baru yang dilihat di pesaing pelombong. Ia mencapai 112 Th / s yang luar biasa dan sangat efisien pada 31 Joules / TH.

Antminer S19 Pro

Memperjuangkan gelaran perkakasan perlombongan bitcoin pasca separuh yang terbaik adalah Antminer S19 Pro, dari Bitmain – yang Veteran ASIC. S19 Pro adalah monster hashing yang membungkus pukulan 110 Th / s melebihi penggunaan tenaga 3250W. Dengan tanda harga yang hampir sama, sangat sukar untuk menyimpulkan mana dari 2 perkara di atas yang lebih baik, sekurang-kurangnya di atas kertas. 

Antminer T19

Julat T19 adalah yang terbaru dan terhebat dari Bitmain. Dilancarkan pada 1 Jun 2020, model ini dirancang dalam usaha untuk mencari jalan tengah antara tanda harga dan kuasa hashing, terutamanya disebabkan oleh penjualan adik lelaki yang lambat, Antminer S19 PRO. T19 memberikan 84 TH / s dengan penggunaan kuasa 3150W, menjadikannya alternatif yang lebih murah dan kurang efisien untuk kakaknya, S19 Pro.

Antminer S17+

Pelombong 7nm yang digunakan pada bulan Mac 2019 adalah Bitmain’s popular dan terbukti pelombong. Pelombong dapat mencapai 68 Th / s, dengan penggunaan kuasa sekitar 2680 Watt. Ia masih mampu bersaing dengan musuh yang lebih baru – jika diperoleh dengan harga yang tepat. 


5. Perbandingan Penambang Bitcoin Terbaik

Saya membandingkan pelombong terkemuka antara satu sama lain dalam kalkulator perlombongan Bitcoin kami. Untuk kos elektrik, saya menggunakan $ 0.67, yang merupakan purata kadar elektrik industri di AS. Sebagai perbandingan, harga elektrik pengguna purata di dunia ialah $ 0.12. Kadar ini memberikan idea yang lebih baik tentang betapa pentingnya kos elektrik rendah untuk perlombongan yang menguntungkan.

Pengiraan dilakukan mengikut nilai Jun 2020. Harga Bitcoin pada masa pengiraan adalah $ 9500 dan Kesukarannya adalah 15466098935555. Untuk bayaran kolam saya menggunakan yuran 2% standard yang boleh didapati di kebanyakan kolam.

Tarikh kalkulator adalah separuh bahagian, jadi keuntungan telah menurun dengan ketara sekarang kerana setiap blok yang dilombong hanya bernilai 6.25 BTC, turun dari 12.5 sebelumnya.

Saya membandingkan hasilnya setelah 1 bulan perlombongan kerana statistik perlombongan seperti harga Bitcoin dan kesukaran sering berubah, jadi menggunakan hasil yang sama selama setahun adalah tidak realistik.

MicroBT Whatsminer M30s++

Antminer S19 Pro

Seperti yang dapat dilihat, “di atas kertas” S19 Pro menunjukkan kelebihan berbanding whatsminer M30s ++, dengan kedua-duanya memberikan% 63-% 67 dari keuntungan mereka untuk perbelanjaan elektrik. Kedua-duanya hadir sebagai menguntungkan, walaupun dengan harga elektrik pengguna $ 0.10 per KWs, yang mustahil untuk mana-mana pelombong pesaing yang ada pada masa penulisan.

Antminer T19

Sebagai perbandingan, untuk jangka masa perlombongan yang sama, Antminer T19 memberikan kurang daripada setengah keuntungan dua pelombong yang lebih kuat, dengan kos elektrik yang hampir sama (walaupun dikeluarkan setelah mereka). 

Sudah jelas bahawa dalam soal kecekapan, T19 tidak sesuai dengan pelombong lain dalam perbandingan ini – tetapi perlu diingat bahawa contoh di atas tidak termasuk kos perkakasan. Untuk mendapatkan perhitungan keuntungan yang jelas, anda harus mengambil kira (dalam pertambangan itu juga ada bidangnya). 

Sebab saya tidak memasukkan harga dalam artikel ini adalah kerana pelombong ini cenderung menjual dengan cepat, dan selalunya orang membelinya di pasar barang terpakai seperti eBay atau Amazon, jadi harga boleh berbeza-beza.

Sebagai contoh, harga boleh berubah-ubah sehingga anda dapat menggunakan T19 dengan harga kurang dari separuh daripada harga S19 PRO atau M30s ++. Seperti yang anda bayangkan, ini mungkin meletakkan perkara dalam perspektif yang berbeza.

6. Soalan Lazim

Bolehkah Saya Menggunakan Komputer Saya untuk Melombong Bitcoin?

Tidak, anda tidak boleh. Dengan hasrat Rangkaian Bitcoin semasa, diperlukan lebih dari seumur hidup untuk berjaya menggunakan komputer peribadi. Hanya pelombong ASIC yang berdedikasi yang dapat melombong Bitcoin.

Berapa Banyak Mesin Bitcoin Mining?

Harga perkakasan perlombongan Bitcoin baru biasanya berkisar sekitar $ 1000- $ 2000. Di pasar barang terpakai, apabila bekalan rendah (yang biasanya berlaku) anda dapat menemui faktor premium hingga 5x.

Tahun Berapa Bitcoin Terakhir dilombong?

Menurut peraturan Bitcoin, bahagian Bitcoin yang terakhir akan ditambang di suatu tempat sekitar tahun 2140.

Adakah Perlombongan Bitcoin Masih Menguntungkan?

Ya. Sekiranya anda mempunyai penambang ASIC yang kuat dan kos elektrik yang rendah, anda masih boleh menguntungkan dengan perlombongan Bitcoin.

Walau bagaimanapun, kerana harga dan kesukaran Bitcoin sentiasa berubah, penting untuk menjalankan pengiraan terperinci sebelum membelanjakan wang untuk mana-mana pelombong.

Berapa Banyak Bitcoin yang Boleh Anda Lombong dalam Sehari?

Dengan menggunakan Whatsminer M30s ++ dan faktor kesukaran sebanyak 15,466,098,935,555 (2 Jun 2020), anda akan dapat menambang 0.00054466 Bitcoin dalam satu hari.

Berapa Banyak Bitcoin yang Tinggal?

Sehingga Jun 2020 terdapat kira-kira 2.6 juta bitcoin yang tinggal untuk dilombong.


7. Kesimpulan: Mana pelombong Bitcoin terbaik?

Whatsminer M30s ++ dan Antminer S19 Pro muncul sebagai pilihan terbaik untuk membolehkan anda menjana keuntungan daripada operasi perlombongan anda – dengan andaian bil elektrik anda cukup murah. 

Sekiranya harga Bitcoin naik lagi dan perlombongan menjadi lebih menguntungkan, semakin banyak syarikat akan mula mengeluarkan perkakasan perlombongan Bitcoin. Samsung hanya satu contoh untuk ini.

Sebaliknya, ini akan meningkatkan penawaran dan menurunkan harga penambang lebih tinggi lagi.

Adakah anda pernah mencuba perlombongan dengan pelombong ini? Ingin berkongsi pengalaman anda? Beritahu saya pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me